Selecteer een pagina

Wish you More
counseling & coaching

As you start to walk on the way, the way appears.

– Rumi

 

Leef je met zichtbare of onzichtbare MS?

Per dag verandert het gevoel, hoor ik er nog bij? De maatschappij is hard en streng voor mensen met een onzichtbare ziekte. Je hoort er niet meer bij door je beperkingen. Je krijgt te horen, ik kan echt niet aan jou zien dat je MS hebt, ben jij echt ziek? Een gebroken been of arm is zichtbaar en geeft de mensheid een signaal dat je ziek bent. Bij MS zie je op sommige momenten niets.  Je krijgt verwijtende blikken wanneer je bij een gehandicapte parkeerplek je auto uitstapt met hoge hakken. Mevrouw u mag hier niet parkeren.  “Ja dat ik mag ik wel. “ 

Ook de zielige blikken wanneer je met je rolstoel of andere hulpmiddelen aankomt. Er wordt weggekeken en men probeert oogcontact te vermijden. In winkels of in het openbaar wordt vaak ongeduldig naar je gekeken “schiet nou op”. Er is veel onwetendheid over deze nare ziekte.  

Herken je dit? 

Onbegrip, Ongeloof, Frustratie, Verdriet en Onmacht

Wanneer iemand met MS zegt ik ben moe, dan bedoelt deze persoon, niet zomaar moe. Het voelt als vermoeidheid die je bij een stevige griep ervaart, combineer dat met de vermoeidheid die je voelt na een flinke kater en de vermoeidheid na een jetlag van een lange reis. De vermoeidheid gaat niet weg al slaap je nog zo veel.

  • Je geheugen laat je in de steek. Studeren of simpelweg een boek lezen lukt niet. Lukte het je vroeger om een boek binnen een dag uit te lezen, nu is het lezen van een hoofdstuk een uitdaging. Je focussen en concentreren lukt niet. Het lijkt wel alsof je je hersencapaciteit niet kunt gebruiken.

 

  • Je lichamelijke klachten worden steeds erger. Lopen gaat moeizaam, je armen hebben minder kracht waardoor je veel handelingen niet meer kunt. Even avondeten koken kan niet. Je wordt meer afhankelijk van hulpmiddelen en je partner of mensen om je heen. Je voelt je nutteloos en daardoor voel je je eenzaam. Je isoleert jezelf.

 

  • Je ervaart onbegrip van je partner, familie en collega’s over de vermoeidheid. “Ga maar een dutje doen en dan voel je weer beter”, herken je dit? Maar jij weet dat jouw vermoeidheid niets te maken heeft met lichamelijke inspanning. Hoe moeilijk is het om uit te leggen dat je niet moe bent maar uitgeput. Leven met de onmacht van een dierbare is vermoeiend. Je weet niet hoe je dit kan duidelijk maken voor mensen om je heen.

 

  • Je merkt dat je steeds minder kunt. Waar je voorheen even snel een boodschap ging doen, even de stofzuiger pakte of heerlijk met je kind naar de speeltuin ging. Nu worden dit soort activiteiten steeds zwaarder. Het is confronterend en pijnlijk te ontdekken dat sommige dingen niet meer zo makkelijk gaan als vroeger, wat maakt dat je je steeds vaker schuldig voelt.

 

  • Ook de leuke dingen doen zoals uiteten, op vakantie gaan of ‘gewoon’ een dagje weg wordt steeds lastiger. Het geluid en de prikkels kan je gewoonweg niet meer hebben. Je kan niet meer zo goed lopen, en lang op je benen staan. Mensen in je omgeving mogen niet weten dat je gezondheid achteruitgaat en dat laat jij ook niet zien. Je gaat over je grens heen. Dit doe je omdat je geen medelijden wil.

As you start to walk on the way, the way appears.

– Rumi

Hoe lang hou jij het nog vol?

Hoelang duurt het voordat je volledig instort, omdat je jezelf verwaarloost? Je letterlijk je bed niet meer uit kunt komen? Je je baan kwijtraakt, omdat je niet voor jezelf kiest en over je grens gaat?

Je beland weer in het ziekenhuis en de gevolgen zijn nu ernstiger. Zijn het je ogen die dubbel/wazig zien of ben je blind? Of een complete uitval op een ander lichaamsdeel? Is het dit keer je hart, longen of is het iets in je hoofd? Of moet je jonge kind nu 112 bellen?  Deze keer is er geen compleet herstel. Je kinderen, je partner, je ouders, mensen die je liefhebt, daar ben je nu volledige afhankelijk van. Voor veel mensen een nachtmerrie die werkelijkheid wordt.

Het idee dat je je eigen kind niet kunt zien opgroeien, het voelt alsof je geen lucht meer krijgt. Je krijgt er een brok in je keel als je er alleen al aan moet denken. Je bent nu een last in huis in plaats van een steun. Alle mooie mijlpalen in het leven, verjaardagen, afstuderen, trouwen en de kleinkinderen, niet bewust meemaken. Nee.

Waarin onderscheid ik mij ten op zichte van andere therapeuten?

Ik ben niet alleen therapeut maar ook zelf MS-patiënt. Naast mijn theoretische kennis en ervaring als psycholoog in de psychiatrie en verslavingszorg, heb ik ervaring in het leven als diegene die hulp vraagt/nodig heeft. In de afgelopen jaren heb ik veel onderzoek gedaan hoe ik het optimale uit mijn leven met een chronische ziekte kan halen. Ik heb een schatkist aan informatie en kennis.  Ik koester alle ervaringen en deel mijn kennis en wijsheid graag! Op mijn praktijk heb ik mensen met diverse chronische ziektes zoals MS, Crohn, SLE Lupus, Manisch depressief, Fibromyalgie, burn out en kanker behandeld.

Ik weet precies hoe je voelt en wat je bedoelt als je over je klachten vertelt, ik oordeel niet, je bent bij mij op een veilige plek en je mag jezelf zijn.

MS-vereniging Nederland heeft mij gevraagd na een selectieprocedure om mij als erkende MS-coach te laten opleiden bij Centrum Chronisch Ziek en Werk. Deze opleiding heb ik met succes afgerond. Naast voorlichting geven en andere taken bij de MS-verenging ben ik nu bezig vanuit de Ms-vereniging met een wetenschappelijk onderzoek bij VU Amsterdam (coaching traject).

Why do you stay in prison when the door is so wide open?

– Rumi

Over mij

Mevrouw “uw heeft geen zicht meer in uw linkeroog”! Is het altijd zo geweest of is dat sinds kort? Dat werd aan mij gevraagd door de opticien. Dat was de eerste keer dat ik bewust werd dat ik blind was geworden aan mijn linkeroog. Mijn officiële diagnose werd vier jaar later vastgesteld. De periode daarna was een achtbaan van angst, verdriet en wanhoop.

Mijn zoon is mijn inspiratie en mijn motivatie, hij geeft mij kracht om te vechten en elke ochtend uit bed te komen.

Referenties

Voordat ik Haleh leerde kennen en een traject bij haar aanging ervaarde ik weinig grip en stabiliteit in mijn leven door mijn MS. Ik liep op verschillende punten vast, zowel in mijn privé – als werkende leven. Onzekerheid over mijn fysieke gezondheid in het nu en in de toekomst speelde hier een hele grote rol in. Haleh kwam op het juiste moment mijn leven binnen. De positiviteit en empathie, maar ook vooral haar kritische (zonder oordelen), objectieve kijk op mijn situatie en het stellen van de juiste vragen heeft mij erg geholpen. Het heeft mij geholpen om anders naar mezelf te kijken en meer in oplossingen te denken i.p.v. mijn beperkende gedachten constant de boventoon te laten voeren.

Haleh is een deskundige vrouw die weet waar ze over praat. Wat ik zelf als prettig heb ervaren, is dat naast de serieuze gesprekken er ook ruimte is voor humor. Dit maken de gesprekken minder zwaar en geeft veel ruimte aan positiviteit. Ik voelde mij tijdens de gespreken gesteund, gehoord en serieus genomen. Dit past mij heel erg goed. Ik zou daarom ook zeker mensen Haleh aanraden

Nogmaals heel erg bedankt.

Karin Molenaar 36 jaar

Hele fijne gesprekken gehad, ze weet echt waar ze het over heeft, en heeft me bijzondere inzichten getoond. De gesprekken zelf waren heel vertrouwd en persoonlijk. Door mijn ziekte van Crohn ben ik zo vaak onderuit gegaan en altijd op de momenten dat ik net dacht dat het weer goed ging en ik hoop kreeg, daardoor heb ik angst gekregen om mezelf en m’n lijf te vertrouwen. Ik werd mijn ziekte, Haleh heeft mij geleerd dat ik niet mijn ziekte ben, ik ben Jacquelien een krachtige vrouw die veel pech heeft gehad dat ik ziek werd. Het is nog steeds moeilijk maar haar coaching heeft me mooie inzichten gegeven met o.a. wie mijn energie verdiend en hoe ik mijn eigen grenzen daarin beter kan veiligstellen.
Bedankt Haleh je bent een mooie sterke vrouw, respect voor je.

Jacquelien 39 jaar

Ik had veel onbegrip naar mijzelf toe. Ik begreep niet waarom ik emotioneel werd in gesprekken over mijn chronisch ziekte Lupus. Om meer te leren over het reguleren van de emoties ben ik begonnen met een traject bij Haleh.Het resultaat is dat ik meer begrijp over de emoties en het rouwproces wat hierbij komt kijken. Ik ben door de gesprekken gaan begrijpen dat mijn emmer te vol was, ik in het deel van verdriet bleef en nu ben gekomen bij de acceptatie van het ziek zijn.
het gesprekstechnieken van Haleh zijn anders, waardoor er meer inzicht komt in de hulpvraag. Doordat je helaas zelf veel ervaring hebt met het chronisch ziek zijn en de acceptatie hiervan, je anderen kan helpen te leren accepteren.
Nogmaals heel erg bedankt.Bedankt Haleh je bent een mooie sterke vrouw, respect voor je.

Larissa 38 jaar

Door mijn MS, ga ik cognitief achteruit. Daarbij heb ik erg veel last van mentale vermoeidheid wat ook mede de oorzaak is van mijn vergeetachtigheid. Ik vind het moeilijk om te accepteren dat ik belangrijke dingen vergeet. Ik kan hier niet goed mee omgaan, vandaar dat ik hulp heb gezocht, en hoe fijn is het, als je bij iemand terechtkomt met dezelfde chronische ziekte, die jou volkomen begrijpt. Haleh heeft mij wel geleerd om lief te zijn voor mezelf. Door daar mee te beginnen, zal ik me minder schuldig gaan voelen. Want ik mag ook zeker weleens wat vergeten, het is menselijk. Wij hebben het ook gehad over de energiebalans, daar ga ik mee aan de slag om niet steeds al mijn energie elke keer volledig op te maken. Dat ik wat mag vergeten zijn zeker waardevolle lessen voor mij en dat ik daarbij veel tips heb gehad heeft mij zeker geholpen.

Ik raad anderen zeker aan om een traject bij Haleh te volgen. Ze luistert ontzettend goed naar wat je vertelt, ze geeft opbouwende feedback. Ze heeft zoveel ervaring dat ze dwars door je heen prikt, ook al probeer je alles voor haar te verbergen. Ze is heel empathisch, analytisch en professioneel. Ze geeft je duidelijk inzichten tegen de problemen waar je tegenaan loopt, en hoe je die problemen of patronen kunt doorbreken. Ze geeft je opdrachten mee, en gaat echt met je aan de slag.

Denise Heikoop 41jaar

Ik ben bij Haleh coaching gaan volgen om aan mijn assertiviteit en zelfvertrouwen te werken. Daarnaast ben ik tijdens de coaching erachter gekomen dat de balans tussen de belangrijke gebieden in mijn leven flink was verstoord, waardoor ik mezelf op meerdere gebieden heb verwaarloosd voor een te lange periode. Ik ging door een moeilijke periode (Burn out) met een aantal negatieve gebeurtenissen en via pragmatische tools en coachingsoefeningen heeft Haleh me terug op weggeholpen naar het vinden van oplossingen hiervoor en het verbeteren van mijn mindset.
Het volgen van een traject bij Haleh heeft mij het inzicht en vertrouwen gegeven om zelfstandig me leven weer onder mijn voorwaarden op te kunnen pakken.
Ik heb hierbij geleerd dat het heel belangrijk is om jezelf ten alle tijden op één te zetten, omdat je het beste functioneert op het moment dat je lekker in je vel zit en dit heeft dan automatisch zijn positieve weerslag op de omgeving.
Ik zou iedereen adviseren om een coachingstraject bij Haleh te volgen, omdat Haleh een empathische coach is met sociale en pragmatische skills en ze zet door, totdat voor haar gevoel het probleem ook echt daadwerkelijk is opgelost.

Dennis 26 jaar

Wacht niet langer, neem contact op!

Algemene voorwaarden